directie@destartbaansoesterberg.nl 0346 - 353 058

Thema ‘wij ruimen op’

Thema “Wij ruimen op” Kindcentrum de Startbaan! 

 

Op de Startbaan zijn we druk bezig met het thema: “Wij ruimen op”. Tijdens dit thema leren alle kinderen over opruimen, afvalverwerking en duurzaamheid. Op school zijn we al jaren druk met afval scheiden en leren we hier ook over van Stichting VAnG – Moeder Aarde Gezond, maar we kunnen nog veel meer doen!  De kinderen van groep 4 zijn nu bijvoorbeeld druk met het uitdenken van tips om de afvalproductie te verminderen.  

 

De bovenbouw is naar Renewi in Soesterberg geweest om te kijken en om hun zelfbedachte vragen te stellen. En voor de onderbouw zijn er twee medewerkers van Renewi met een grote vuilniswagen komen vertellen op school. De peuters, de kleuters en de kinderen van groep 3 waren enorm onder de indruk van deze grote vuilniswagen.  Ze mochten er ook allemaal even inzitten, dat was best spannend. De kinderen hebben veel vragen gesteld en heel erg veel geleerd. De kinderen van de onderbouw hebben ook zwerfafval opgeruimd rondom de school. Ze hebben echt veel afval kunnen vinden en opruimen! Wat fijn dat ze op deze manier samen de omgeving van de school hebben kunnen opruimen. 


 

  

Sinds vorige week hebben de kleuters zo’n vijftig nieuwe vrienden in de klas. Ze zijn gelukkig heel klein, dus het past makkelijk. Wel wat glibberig en ze eten de hele dag door. Maar dat is goed, want ze zijn dol op alle restjes van de kinderen. En, weet je al over welke vriendjes dit gaat? Juist, wormen!   

De familie worm woont in de wormenbak. Deze ouder vertelt: “Ik ben opgegroeid met moestuinieren en heb zelf ook altijd een moestuin gehad.” Juf Eva wist dat wij thuis een wormenbak hebben om zelf compost te maken van GFT-afval. En zo kwamen we op het idee van een wormenbak in de klas.  Ik heb in groep 1 en 2 verteld over de compostwormen en hoe een wormenbak werkt. De kinderen vonden het heel leuk en de meeste durfden zelfs een worm vast te houden. De kleuters weten nu goed wat wormen wel en niet mogen eten. Geen glas en plastic, en al zeker geen pannenkoeken, patat of pizza. Al is dat laatste misschien vooral omdat ze het zelf op willen eten.” Op dinsdag en vrijdag mogen de kinderen de wormen voeren met hun fruitresten en de meesters en juffen mogen ze voeren met koffiedrab. De wormenbak leert hoe je afval kunt omzetten tot iets bruikbaars, namelijk compost. Het sluit dus perfect aan bij het thema ‘wij ruimen op’. 

Groep 7-8 heeft met hulp van ouders een Trash-hunt gedaan. De kinderen hebben in verschillende gebieden in Soesterberg zwerfafval gezocht en na 45 minuten Trash hunt waren er 5 zakken vol afval opgeruimd. Er is ook gedocumenteerd wat er allemaal gevonden is op verschillende plekken. Zo hebben ze bijvoorbeeld 102 lege blikjes en 27 kleine plastic flesjes gevonden. Deze gegevens worden gedeeld met de Plastc Soup Foundation. Op die manier hebben ze een bijdrage geleverd aan een onderzoek naar zwerfafval. Meer informatie hierover kunt u vinden op: https://www.plasticsoupfoundation.org/wat-wij-doen/zwerfafval/opruimen/